KOIRANÄYTTELYT

Nykyään koiranäyttelyissä käymistä kutsutaan jo harrastukseksi. Näyttelyissä tavataan ihmisiä eri puolelta maata ja ulkomailtakin. Näyttelyissä voidaan tarkastella rodun tilannetta ja kasvattajille se tuo tilaisuuden tarkastella oman työn tulosta. Näyttelyiden tulisi palvella jalostusta. Näyttelyt ovat koirien ”missikilpailut”, jos tämä ilmaisu helpottaa hahmottamaan paremmin mitä näyttelyissä tapahtuu. Koiran iän ja tulosten mukaan koira kilpailee jossakin seuraavista luokista; pentuluokka, junioriluokka, nuortenluokka, avoinluokka, valioluokka, käyttöluokka tai veteraaniluokka. Näiden luokkien lisäksi kasvattajalla voi olla koottuna kasvattajaluokka, johon hän tarvitsee 4 kasvattiaan. Lisäksi voi olla vielä jälkeläisluokka (erikoisnäyttelyt)

Näyttelyissä jokainen koira saa kirjallisen arvostelun ja laatumaininnan. Paras laatuarvostelu on erinomainen (vaaleanpunainen nauha), sen jälkeen erittäin hyvä (punainen), hyvä (sininen), tyydyttävä (keltainen), hylätty(harmaa), ei voida arvostella(ruskea). Neljä parasta sijoitetaan yhdessä luokassa; voittajalle punainen nauha, toiselle sininen, kolmannelle keltainen, neljännelle vihreä nauha. Lisäksi tavoitellaan palkintoruusukkeita seuraavista titteleistä: sertifikaatti, varasertifikaatti, cacib, varacacib, ROP, VSP, kunniapalkinto.

Mikäli pennunostaja on kiinnostunut näyttelyistä, kannattaa hänen se kertoa pentua hankkiessaan kasvattajalle. Pikkupennusta on tosin vielä kovin vaikeaa arvioida tulevaa näyttelymenestystä, mutta karkeimmat virheet voidaan yrittää välttää. Kukaan kasvattaja ei pysty lupaamaan varmaksi pennun menestymistä ja toivottavasti kukaan ei sellaista erehdykään lupaamaan. Koiran tulee aina olla ensisijaisesti perheenjäsen eikä näyttelytähti.

Näyttelyissä koiran tulee olla ehdottomasti terve ja asianmukaisesti rokotettu. Jo pennulle kannattaa alkaa opettaa näyttelyseisomista, juoksemista näyttelyhihnassa kaikenlaisilla alustoilla, hampaiden tarkastelua ja koko kehon käsittelyä (vieras ihminen). Näyttelyyn on myös huomattava ilmoittautua hyvissä ajoin. Lisäksi koiran tulee olla puhdas, hyväkuntoinen, ei liian lihava eikä laiha ja tarvittaessa trimmattuna. Karvanlähtöaikaan collien turkki on kovin niukka ja sen ilmoittamista näyttelyyn kannattaa harkita. Jotkut tuomarit ymmärtävät ”kesäkarvan” mutta toiset eivät. Myös collien korvat tulee olla 1/3 taittuneet, pystykorvaisenakin näyttelyyn voi mennä mutta suurta menestystä on turha odottaa.

Useat tuomarit pistävät painoarvoa lisäksi hyvälle esiintymiselle. Hyvin esiintyvä collie saattaa saada pienet virheetkin anteeksi. Jos koira ei näyttelyissä viihdy, on mielestäni turha kiusata koiraa vain oman kunnianhimon vuoksi. Näyttelypäivä on kaikkine hälinöineen ja tungoksineen koiralle raskas päivä.

Lyhytkarvainen collie ei juuri trimmausta tarvitse, mutta pitkäkarvaisen collien turkki tulee siistiä tarkasti ohjeiden mukaan. Mikäli pesu on tarpeellinen, kannattaa se tehdä viimeistään viikkoa – kahta ennen näyttelyä, jotta karva ehtii laskeutua ja saada takaisin kiiltonsa (pesu vie turkista rasvan). Valkoiset osat on hyvä pestä vielä näyttelyä edeltävänä iltana tai näyttelyaamuna. Collien korvia joutuu usein hoitamaan, kasvattajalta saa usein hyvät ohjeet korvien hoitoon. Toki on vielä luonnonkorvaisiakin collieita olemassa. Collie on ns. päärotu. Pään mittasuhteet ovat äärettömän tärkeät ja korvat kuuluvat tähän. Collien pää on se, mistä ihmiset tunnistavat collien collieksi.