COLLIEN HOITO

Kirjastot ja kirjakaupat ovat pullollaan hyviä koirakirjoja, joten en lähde tässä kertomaan yleisiä asioita koirien hoidosta. Keskitytään siis collien erityispiirteisiin.

Vaikka colliepennun hoito on aivan samanlaista kuin kaikkien muidenkin pentujen, kiinnittäisin silti erityishuomiota collien sosiaalistamiseen. Rotuna collie on sosiaalinen, mutta se on myös joskus taipuvainen arkuuteen ja pidättyväisyyteen. Pennun opettaminen on reilusti helpompaa kuin aikuisen, joten siksi satsaus nuorena kannattaa. Pennun tulee saada ihmetellä ja tunnustella sille pelottavia asioita, jotta se huomaa pelkonsa turhaksi. Asetu itse pennun asemaan, käy vaikka istumaan maahan ja katsele maailmaa koiran silmin jos se sinua auttaa sisäistämään mitä tarkoitan. Mieti millaisiin paikkoihin koiran voi viedä, kun se ei ole vielä saanut rokotuksiaan ja mieti millaiset mahdollisuudet aukeavat pennulle rokotusten jälkeen. On hyvä totuttaa pentu kaikenlaisiin ihmisiin; lapsiin, miehiin ja naisiin, tummaihoisiin, liikuntavammaisiin, kovaäänisiin ja ihmisiin jotka kulkevat esimerkiksi sateenvarjon tai lasten vaunujen kanssa, rollaattorilla tai pyörätuolilla liikkuviin tai kolisevaa matkalaukkua vetäviin ihmisiin. Vie pentu ihmispaljouteen ja hälinään, bussiin ja parkkitaloon. Mutta HUOM! Anna pennun hämmästellä asiaa ensin hieman kauempaa. Kun se sujuu hyvin, voit siirtyä lähemmäs. Anna pennulle aikaa. Kehu ja kannusta!

Vain mielikuvituksesi on rajana mitä kaikkea voi esitellä pennulle. Pikkupennulle maailma on suuri jo ulko-oven toisella puolen. Pentua ei tule kuitenkaan riepottaa paikasta toiseen ylettömästi, se tarvitsee kauneusunensa. Joku saattaa ajatella sinua vähän oudoksi jos otat pennun sosiaalistamisen tosissasi ja teet töitä sen eteen. Älä välitä siitä, mutta kerro toki hänelle miksi teet niin kuin teet. Kerro, että pennusta kasvaa suuri koira, jolla on kunnia-asiana hyvä käytös.

Paimenkoirana collie haluaa olla aina siellä missä on ihmisiä ja äksöniä. Se ei viihdy takapihan perällä yksin lieassa päivät pitkät vaan se nauttii kaikesta ihmisien kanssa tehtävästä työstä. Collie taatusti haluaa hoitaa kanssasi pihan kukkapenkkejä tai vähintäänkin se vartioi sinun turvallisuuttasi muulta maailmalta sillä aikaa kun sinä puurrat. Sopeutuvaisena koirana collie harvoin protestoi, mutta voi kuitenkin viisaana keksiä itse itselleen tekemistä… sisustustöitä…

Vaikka collie on upeaturkkinen koira, se ei silti vaadi kohtuuttomasti työtä. Oikeanlainen, karkea turkki hylkii likaa ja metsän ”roskat” eivät juurikaan jää kiinni. Liian pehmeä turkki toki aiheuttaa työtä enemmän. Koiran ensimmäisen elinvuoden tai niin sanotun pentuturkin aikana korvantaustat, kainalokarvat ja housukarvat vaativat noin viikoittaista läpikäymistä. Normaalisti perusteellinen turkin harjaus riittää 4 viikon välein. Aikaa siihen menee maksimissaan puoli tuntia, samalla tosin voi sitten vähän siistiä tassuja ja korvia saksilla. Karvanlähtöaikaan karvoja on valitettavasti suussa ja korvissa, mutta päivittäin harjaamalla (ulkona sään salliessa) voit nopeuttaa karvanlähtöä, samoin pesu/uiminen auttaa. Karvanvaihtoprosessi kestää yllättävän kauan, joten collien näyttelykausi on usein melko lyhyt. Pesemistä suositellaan tehtäväksi mahdollisimman harvoin. 1-2 kertaa vuodessa tai kun koira on likainen. Ks. Näyttelyharrastus lajiesittelystä. Muhkeasta turkista johtuen paras panta collielle on pyöreäksi ommeltu kiristyspanta. Colliet harvoin vetävät hihnassa.

Collie ei ole trimmattava rotu, mutta pientä siistimistä se vaatii; korvat, tassut, varpaanvälit, huulilinjat ja kinnerkarvat karkeasti sanottuna. Näyttelykoira tietysti siistitään säännöllisesti, mutta kaunista, hyvinhoidettua kotikoiraa kyllä kehutaan kadullakin. Karvan hoidon välineet: karsta, melko harvapiikkinen kampa, ohennussakset, suorat sakset ja esimerkiksi Roger Para-harja. Ja tietysti hyvät kynsisakset. Koira harjataan vastakarvaan kaulasta alkaen.

HUOM! Collie ja muut colliensukuiset koirat ovat yliherkkiä IVERMEKTIINILLE !!