HISTORIA

Collien alkuperästä ei ole aivan varmaa tietoa, mutta sen alkujuuret ovat Englannissa. Collieta on aiemmin kutsuttu myös Skotlannin paimenkoiraksi. Gaelin kielellä sana collie tarkoittaa hyödyllistä, mikä sinänsä sopii hyvin lammaspaimenen tehtäviä hoitaneeseen collieen. Rodun esi-isistä on kaksi teoriaa. Toisen mukaan collie olisi Islannista Englantiin tuotujen koirien suora jälkeläinen. Todennäköisesti collie on kuitenkin jalostunut vanhoista brittiläisistä koirista. Muualta tullutta verta on toki voinut sekoittua mukaan.

1800-luvun alkupuolella tehtiin jo varsin tarkkaa jalostustyötä, puhtaita linjoja oli jo olemassa. Kuningatar Viktorian kiinnostus rodusta 1850-luvulla vauhditti collien suosiota. Kuningattarella oli suuri kennel sekä Balmoralissa että Windsorissa. Kuuluisimpia koiria olivat Gipsy (pikimusta, valkoiset varpaat), Oswald (tricolor) ja Glen (black and tan). Vuonna 1859 järjestettiin ensimmäinen koiranäyttely Englannissa. Sinä vuonna colliet eivät esiintyneet, mutta heti seuraavana vuonna oli collieille luokka ”kaikenlaiset paimenkoirat”. 1870 esiintyivät pitkä- ja lyhytkarvaiset colliet erikseen. Vuonna 1871 Birminghamin näyttelyssä esitettiin 17 collieta, seuraavana vuonna 28, joista 4 oli narttuja. Tänä päivänä collie on määrällisesti suurimpia rotuja näyttelyissä. Tampereella vuonna 2006 esitettiin 168 collieta, joka on huikea määrä.

Vuonna 1889 tilanomistaja Heimbürger tuotti 2 pitkäkarvaista collieta Suomeen, Espooseen. Samoihin aikoihin myös Jokioisten kartano tuotti Englannista useampia collieita. 1930-luvulla kiinnostus rotuun oli vähäistä, mutta heti sodan jälkeen tietoisuus rodusta alkoi kasvaa. Lassie-filmi edesauttoi suosiota vielä lisää. Marita Axi, Sunsweet-kennelistä tuotti ensimmäisen lyhytkarvaisen collien Ruotsista Suomeen vuonna 1977.