COLLIE HARRASTUSKAVERINA

Collie harrastuskoirana on oiva valinta! Monipuolisuudellaan se päihittää monta rotua. Oikeastaan vain oma mielikuvitus on rajana kun miettii mikä kaikkea sen kanssa voi harrastaa. No, suojelussa collie ei ehkä ole ihan omimmillaan, mutta melkeinpä sitten kaikki muut lajit ovatkin ihan vapaasti valittavissa. Kuten joka rodussa, yksilöllisiä eroja on aina. Niinpä pentu tuleekin aina valita huolella juuri itselle sopivaksi.

Palvelus- ja paimenkoirana colliella on monenlaisia ominaisuuksia. Collie on vilkas, toiminnanhaluinen, lempeä, oikeudenmukainen, kohtelias, peruspalveluskoiraa yleensä hieman pehmeämpi, ketterä, sosiaalinen, kärsivällinen, suojeleva, kestävä, ystävällinen, sopeutuva, elegantti, oman arvonsa tunteva, ylväs, rohkea, helposti koulutettavissa, kuulias, viisas ja nopeasti oppiva! Huonoina puolina voidaan mainita esimerkiksi haukkuherkkyys. Kaikki colliet eivät hauku ylettömän paljon, mutta melko paljon kuitenkin ja jotkut jopa paljon. Pehmeys tuo koulutukseen ja elämiseen yleensä tietynlaisen piirteen lisäksi. Minun mielestäni pehmeyskään ei ole huono puoli välttämättä, pehmeydestä on myös hyötyä kun sen osaa kaivaa esiin.

Collien maine palveluskoirana on valitettavasti melko huono. Vannoutuneet PK-lajien harrastajat pitävät collieta usein liian herkkänä ja pehmeänä ko. lajeihin. Usein kuitenkin tutustumatta sen tarkemmin koko rotuun. On totta, että collieilla esiintyy vieläkin jonkin verran arkuutta ja paukkuarkuutta, mutta huolellisella etsinnällä ja taustoja tutkimalla on kyllä löydettävissä varsin näpsäkkä harrastuscollie. Myös huolellinen jalostustyö on alkanut jo tehdä tulosta.

Collie on koira, joka ehdottomasti tarvitsee koulutusta, sillä kouluttamaton ja omapäinen collie voi olla todella hankala. Collie ei suinkaan sovi ihan jokaiselle ihmistyypille, hyvin monelle kylläkin. Koulutuksen ei tarvitse olla kovaa, ja harvoin collie sitä hyväksyykään. Collien ei toki tule säikähtää pientä pakotettakaan, mutta luonnikkaimmin oppiminen tietysti sujuu positiivisia asioita vahvistamalla.

Collieita näkee harrastuskentillä harmittavan vähän; liekö sitten Lassie-elokuvilla vaikutusta collien suosiosta perhekoiraksi eikä niinkään harrastuskoiraksi. Tätä kirjoittaessani on juuri tullut uusi Lassie-filmi elokuvateattereihin. Kuten on jo aiemmin nähty, suosiolla ei aina ole vain hyviä puolia. Näyttelyissäkin collien suosion huomaan hyvin, collie alkaa olla yksi eniten ilmoitetuista roduista lukumääräisesti näyttelyissä.

Minä itse pidän collieideni kanssa harrastamisesta erittäin paljon. Tällä hetkellä koiria on 2 ja harrastusominaisuuksiltaan ne ovat täysin erilaisia. Toki tietyt tyypilliset piirteet löytyvät molemmista. Molemmilta löytyy suuri palvelualttius ja työhalu. Herkkä collie ei aina ole niitä helpoimpia koulutettavia, oikeastaan herkkyys tuo kouluttamiseen yhden erilaisen lisämausteen. Onnistumisen riemu tuntuu todella hyvältä ja usein nälkä kasvaakin syödessä! Pidän siitä, että minun ei tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa koiran motivoimiseen. Partiolaisen asenne: ”Aina valmis!” sopii minulle. Agilityssa koira tuntuu usein liian nopealle, mutta mieluummin haluan sen näin päin. Näin minun ei tarvitse keskittyä kaiken muun uuden ohella koiran tsemppaamiseen vaan voin luottaa koiran innon säilyvän. Rakkaille ”lapsilleni” on tullut matkan varrella monia lisänimiä, parhaimmat näistä ovat varmaankin Sättä ja Häärä, mitkä kuvastavat hyvin koirien luonteita. Rauhoittumisen taito on myös tärkeää ja useimmat colliet sen osaavatkin. Vieraiden kyläillessä on hetki ääntä ja hälinää, mutta sitten kohta onkin jo rauha maassa.

Collie tekemässä työtään on silmiä hivelevän kaunista!!

Henkilökohtaisesti olen aivan haltioissani koirien kapasiteetista. Miten viisas ja ihmeellinen olento koira onkaan! Uskon, että koirilla on suuri merkitys meidän ihmisten hyvinvointiin. Koirien kautta saamme terveellistä liikuntaa, ihan huomaamattakin. Avustaja- ja opaskoirien lisäksi koirat tukevat mielenterveyttämme ja väitän että ne ehkäisevät jopa somaattisia vaivoja, kuten korkeaa verenpainetta.

Todistetusti koirat osaavat ennakoida esimerkiksi epilepsia-ja sydänkohtauksia. Ne ovat paljastaneet jopa ihosyövän ja pelastaneet tulipaloista, maanvyöryistä sekä muista luonnonmullistuksista. Koirat osaavat ilmaista vaarallisia aineita ja huumeita sekä homeita ihmisten kodeista. Homekoirien koulutus onkin nyt uusin villitys! Sieniruuista pitäväkin voi opettaa koiransa etsimään vaikka kantarelleja; tätä varten on jo kirjakin julkaistu. Anders Hallgrenin ja Marie Hansson Hallgrenin Koiran kantarelliopas. Kirjassa on yksityiskohtaiset ohjeet alkeiden opetteluun.

Ei siis ole yllätys, että Suomessa on noin 550 000 koiraa. Koiraharrastuksen suosio vain kasvaa!